KONCERTER

I årets løb spiller jeg en del orgelkoncerter eller medvirker ved koncerter. Hver koncert, jeg er med til, bliver til i øjeblikket. Det gælder uanset orglets eller kirkens størrelse – fra de små landsbykirkeorgler på Nysted Orgelmuseum til det store orgel i Basilique Sainte-Clotilde i Paris. Musikken er ikke støvet eller antikveret – det er organistens gengivelse af komponistens ønsker, der afgør, om det bliver sprællevende musik eller blot trykte noder. Grundige forberedelser er naturligvis en forudsætning for, at musikken kan få lov at folde sig ud netop i det øjeblik, hvor koncerten finder sted.

Som organist er det altid spændende at spille en solokoncert – at have undersøgt orglets og kirkens kvaliteter og fundet den helt rigtige musik og de helt rigtige klange i det pågældende orgel. Men det at spille sammen med en eller flere andre sangere eller musikere har også altid været noget, jeg særligt har nydt – at mærke efter, hvordan jeg bedst muligt rammer den andens eller de andres musikalske udtryk og understøtter det med min rolle i sammenspillet. Både med en enkelt solist og med et helt kor og/eller orkester. Uanset om det er en sangstuderende på Kirkemusikskolen eller en solist fra Den Kongelige Operas Solistensemble – om det er et lokalt amatørkor eller DR Vokalensemblet.

Orglet er og bliver mit hovedinstrument, men netop gennem sammenspil med andre har jeg også spillet mange koncerter på cembalo, harmonium eller klaver.

At jeg til daglig er så privilegeret at sidde ved et af de smukkest klingende romantiske orgler i Danmark, inspirerer mig til at spille megen fransk romantisk musik – Franck, Widor, Vierne.  Men jeg forsøger altid at finde den rigtige musik til det enkelte orgel – og nyder derfor også at spille musik af Bach, Buxtehude, Mendelssohn, Gade, Brahms, Nielsen – eller nogle af de utallige andre komponister, som har skrevet musik for orgel.

En koncert kan have et tema eller være lige så afvekslende, som de mange hundrede års orgelmusik er det. Og intet orgel er for lille til en orgelkoncert!

Lørdag d. 10. december 2022 markerede jeg 200-års dagen for César Francks fødsel med at spille hans 12 større orgelværker i Jesuskirken – det kan ses her

Min koncert i Tartu, Estland for nogle år siden kan høres her