BACH OG BIBELEN

Bach og Bibelen – bud til tiden

Et vekselspil mellem Bibelens ord og musik af Johann Sebastian Bach.

Skuespiller Ditte Gråbøl fremfører tekster fra de fire evangelier, og organist Sven Verner Olsen spiller de tilhørende værker af Bach.

Teksterne gengives fortællende for at give en fornemmelse af, hvordan man i de allerældste menigheder genfortalte de bibelske hændelser – før de blev skrevet ned. Teksternes indhold bliver nærværende og vedkommende på en anden måde, end når de blot læses op.

Et af resultaterne af Luthers arbejde i 1500-tallet var oversættelsen af Bibelen til modersmålet. Den effekt, det gav, da evangeliernes beretning om Jesu liv kunne fortælles på et forståeligt sprog, vil vi gerne give et indtryk af.

Hertil kommer så Bachs musik, som er inspireret af både de lutherske salmer og de bibelske tekster – og som føjer sig ind imellem teksterne og uddyber dem. Man lytter til musikken på en anden måde, når man har den bibelske beretning i baghovedet – og teksterne bundfælder sig på en anden måde, når man hører musikken.

Ditte Gråbøl – er uddannet på Skuespillerskolen ved Aarhus Teater 1984 og var ansat ved Aalborg Teater 1984-90, inden hun fortsatte sin karriere ved Det kgl. Teater og siden ved samtlige københavnske teatre. Hun har endvidere medvirket i tv-satire, tv-serier og film, bl.a. “Oh happy Day”, “Lykkevej” og “Lotto”. Ditte Gråbøl har også medvirket i flere revyer, bl.a. Cirkusrevyen, Tivoli Revyen og Nykøbing F. Revyen.

Sven Verner Olsen – blev som 12-årig ansat som organist ved Haraldsted Kirke og blev uddannet først hos Finn Viderø, siden på Det kgl. danske Musikkonservatorium, hvor han debuterede fra solistklassen 1992. Siden har han haft en omfattende koncertvirksomhed som orgelsolist samt som cembalist i de store oratorier. Sit daglige virke har han som organist i Jesuskirken i Valby og som lærer ved Sjællands Kirkemusikskole.

Bach og Bibelen har allerede været i
Nørrevangskirken, Jesuskirken, Korsvejskirken, Grenaa Kirke, Finderup Kirke v. Høng, Kingos Kirke, Hendriksholm Kirke, Sundkirken på Amager, Herstedøster Kirke, Lille Fuglede Kirke, Holte Kirke, Sions Kirke i Kbh., Mariendal Kirke, Sct. Jørgensbjerg Kirke, Stillinge Kirke, Glostrup Kirke, Lundtofte Kirke, Vor Frue Kirke i Svendborg, Valsølille Kirke, Karlslunde Kirke, Mårslet Kirke, Sankt Nikolai Kirke i Nakskov og Anna Kirke i Kbh.

Sven Verner Olsen, Ditte Gråbøl