Alle indlæg af SVO

BACH OG BIBELEN

Bach og Bibelen – bud til tiden

Et vekselspil mellem Bibelens ord og musik af Johann Sebastian Bach.

Skuespiller Paul Hüttel fremfører tekster fra de fire evangelier, og organist Sven Verner Olsen spiller de tilhørende værker af Bach.

Et af resultaterne af Luthers arbejde i 1500-tallet var oversættelsen af Bibelen til modersmålet. Den effekt, det gav, da evangeliernes beretning om Jesu liv kunne fortælles på et forståeligt sprog, vil vi gerne give et indtryk af.

Hertil kommer så Bachs musik, som er inspireret af både de lutherske salmer og de bibelske tekster – og som føjer sig ind imellem teksterne og uddyber dem. Man lytter til musikken på en anden måde, når man har den bibelske beretning i baghovedet – og teksterne bundfælder sig på en anden måde, når man hører musikken.

Paul Hüttel har virket som skuespiller i en lang årrække, såvel på teaterscenerne som på film og tv. Han har en særlig indføling med de bibelske tekster, opnået gennem utallige oplæsninger i landets kirker samt indtaling af bl.a. Matthæusevangeliet til Det nye Testamente som lydbog.

Sven Verner Olsen blev som 12-årig ansat som organist ved Haraldsted Kirke og blev uddannet først hos Finn Viderø, siden på Det kgl. danske Musikkonservatorium, hvor han debuterede fra solistklassen 1992. Siden har han haft en omfattende koncertvirksomhed som orgelsolist samt som cembalist i de store oratorier. Sit daglige virke har han som organist i Jesuskirken i Valby og som lærer ved Sjællands Kirkemusikskole.

KONCERTER

I årets løb spiller jeg en del orgelkoncerter eller medvirker ved koncerter. Hver koncert, jeg er med til, bliver til i øjeblikket. Det gælder uanset orglets eller kirkens størrelse – fra de små landsbykirkeorgler på Nysted Orgelmuseum til det store 124-stemmers orgel i Riga Domkirke. Musikken er ikke støvet eller antikveret – det er organistens gengivelse af komponistens ønsker, der afgør, om det bliver sprællevende musik eller blot trykte noder. Grundige forberedelser er naturligvis en forudsætning for, at musikken kan få lov at folde sig ud netop i det øjeblik, hvor koncerten finder sted.

Som organist er det altid spændende at spille en solokoncert – at have undersøgt orglets og kirkens kvaliteter og fundet den helt rigtige musik og de helt rigtige klange i det pågældende orgel. Men det at spille sammen med en eller flere andre sangere eller musikere har også altid været noget, jeg særligt har nydt – at mærke efter, hvordan jeg bedst muligt rammer den andens eller de andres musikalske udtryk og understøtter det med min rolle i sammenspillet. Både med en enkelt solist og med et helt kor og/eller orkester. Uanset om det er en sangstuderende på Kirkemusikskolen eller en solist fra Den Kongelige Operas Solistensemble – om det er et lokalt amatørkor eller DR VokalEnsemblet.

Orglet er og bliver mit hovedinstrument, men netop gennem sammenspil med andre har jeg også spillet mange koncerter på cembalo, harmonium eller klaver.

At jeg til daglig er så privilegeret at sidde ved et af de smukkest klingende romantiske orgler i Danmark, inspirerer mig til at spille megen fransk romantisk musik – Franck, Widor, Vierne.  Men jeg forsøger altid at finde den rigtige musik til det enkelte orgel – og nyder derfor også at spille musik af Bach, Buxtehude, Mendelssohn, Gade, Brahms, Nielsen – eller nogle af de utallige andre komponister, som har skrevet musik for orgel.

En koncert kan have et tema eller være lige så afvekslende, som de mange hundrede års orgelmusik er det. Og intet orgel er for stort eller for lille til en orgelkoncert!

Her kan man høre min koncert i Tartu, Estland for nogle år siden: https://www.youtube.com/watch?v=c2f0O0lJ8iU&ab_channel=TartuPauluse

CD’er

I Jesuskirken står Nordens eneste Cavaillé-Collorgel, bygget i Paris i 1890.

I 2017-2018 blev Cavaillé-Coll-orglet gennemgribende renoveret og står nu klangligt med stor skønhed og autenticitet.

Derfor har jeg i 2021 indspillet en ny CD – “The French Organ in Valby” med værker fra Paris i årene omkring orglets tilblivelse. CD’en udkom i oktober 2021 og kan købes via dette link:

https://svenvernerolsen.lnk.to/TheFrenchOrganInValby_CD

Den kan også købes i Jesuskirken eller ved mine solokoncerter.

I 2015 fejrede jeg orglets 125-års fødselsdag med udgivelsen af min CD med to af Widors kendteste orgelsymfonier – den 5. og den 6. – da netop de to orgelsymfonier repræsenterer en idérigdom og et bredt kunstnerisk udtryk – fra det storladne til det fine, fra det jublende til det eftertænksomme – og viser, hvorfor Jesuskirkens orgel er en perle indenfor orgelverdenen. 

CD’en Widor in Valby kan stadig købes direkte via nedenstående link – eller af mig, enten i Jesuskirken eller ved mine koncerter.